| Location: Sydney (AUS) | Sunrise: 06:44 | Sunset: 17:0 | GMT +10 |
 | Home  | Moon  | Monitor  | News  | About Me  | Site Map  | Guest Book  |   | 
Your browser did not load the style sheet and as a result the web page is not displaying correctly.
  • Cause: You use a low speed connection or the Internet is slow at this time. Solution: Hit the Refresh Button of the browser.
  • Cause: Your browser is not complying with the cascading style sheet used. Solution: Update your browser. We recommend Internet Explorer (IE) or FireFox.
IQ

Se implineau aproape patru ani de la terminarea tezei mele de doctorat privind influenta si rolul bacteriilor in fiziologia organismului uman. Am continuat apoi sa lucrez in cercetare continund ceea ce incepusem prin lucrarea de doctorat.

Putini oameni sint constienti de faptul ca indiferent ce ar face, corpul lor adaposteste un numar impresionant de micro organisme, chiar si atunci cind sint perfect sanatosi. Multe din ele stim ca sint bune pentru noi, altele ca sint daunatoare, dar exista si o categorie despre care nu stim nimic, si care aparent nu fac nici bine, nici rau.

Era tirziu, si trebuia de mult sa fi plecat acasa. Cu toate astea nu ma puteam desprinde de ecranul computerului pe care erau afisate rezultatele unei statistici bazate pe date culese de-a lungul ultimilor doi ani. Statistica arata ce bacterii erau comune tuturor subiectilor si ce bacterii erau prezente in diferite procente numai in unii dintre subiecti. Pe linga asta erau date despre profesie, sex, interese, sport, loc de munca, etc.

Ma uitam si ma gindeam de ceva timp cum as putea sa interpretez datele si cum as putea sa gasesc o corelatie intre ele. Aveam acea senzatie pe care o incercam de multe ori atunci cind aveam de rezolvam o problema si anume ca sint la un pas de solutie, ca numai un mic amanunt ma desparte de cheia intregii rezolvari.

"S-o iau de la inceput." Atentia mi se indrepta catre una din bacterii, al carei rol nu-l stiam si care era prezenta in toti subiectii analizati. Ceea ce-mi atragea atentia catre aceasta bacterie era faptul ca era singura localizata la creier. Nu numai dimensiunea si numarul relativ redus o faceau greu de detectat dar si localizarea ei printre sinapsele nervoase ma facuse sa o descopar mai mult din intimplare decit ca urmare a unui proces constient. Nici unul dintre subiecti nu suferisera de o afectiune a creierului, ba din contra unii dintre ei avusesera meserii care necesitau un coeficient de inteligenta mult peste medie...

In acel moment am realizat care era acel amanunt care-mi scapa si care probabil ca-mi dadea cheia solutiei. Concentratia in creier a acestei bacterii era variabila de la subiect la subiect, dar remarcabil era faptul ca cu cit era concentratia mai mare cu atit subiectul prestase o meserie mai calificata. Se parea ca descoperisem bacteria inteligentei sau bacteria IQ*. Spune-mi cite bacterii ai ca sa-ti spun cit de inteligent esti.

"De fapt nu este bacteria inteligentei." Desi parte din gindurile mele, afirmatia anteriara parea straina de ele. Era ca si cum telepatic as fi citit gindurile altei persoane. Desi de-a lungul vietii au fost momente cind am avut senzatia ca pot intui ce gindeste cel cu care stau de vorba, nu puteam spune ca sint un telepat, de fapt nici nu credeam in telepatie.

"Ceea ce ti se pare telepatie este de fapt o transmisie intre o bacterie similara cu cea pe care o studiezi si care se afla undeva localizata in creierul tau." Primul gind care-mi trecu prin cap era ca visez si ca nu este realitate experienta pe care o am. Era o reactie normala daca te gasesti in fata unei bacterii care nu numai ca poate gindi dar poate si comunica cu tine.

"Nu visezi, si intr-adevar o bacterie nu poate gindi si nici vorbi, dar acelasi lucru este valabil si pentru un neuron. Cu toate astea un numar mare de neuroni pot gindi si pot comunica in ultima instanta cu alti neuroni care se afla gazduiti intr-o alta persoana."

"Din aceasta perspectiva..."

"Lasa-ma sa-ti descriu pe scurt istoria noastra - ma intrerupse mesajul telepatic. O istorie care incepe acum miliarde de ani pe vremea cind oamenii nu numai ca nu se nascusera dar nici macar nu exista promisiunea ca se vor naste vreodata. Gindeste-te la noi ca la niste colonisti veniti de pe o alta planeta pentru a coloniza lumi noi. In loc de a trimite fiinte complexe care au nevoie pentru a trai de un mediu foarte asemanator cu cel la care sint adaptate, civilizatia care ne-a trimis, a creat niste bacterii ce pot supravietui aproape in orice conditii. Da, este adevarat ca nu avem miini, picioare, ochi, simturi, dar nu avem nevoie de ele daca putem folosi pe cele ale gazdei in care ne aflam. Paralela cu neuronii umani este buna dar mai buna ar fi cu Internetul. Exista conectii intre bacteriile aflate acum in interiorul creierului tau si cele aflate in creierul unui om pe partea cealalta a Pamintului. Ca urmare, ca si reteaua Internetului, ne intindem pe toata suprafata Pamintului. Fiecare om reprezentind un nod din aceasta retea. Comunicatia se face de fapt mai rapid deoarece doua bacterii pentru a comunica nu trebuie sa treaca printr-un lant de noduri ci o pot face direct."

"Bun, si cum se poate face aceasta comunicare?" - nu m-am putut opri sa intreb.

"Ei bine, desi nu e simplu de explicat in citeva cuvinte, o sa incerc sa o fac. Universul are mult mai mult decit cele trei dimensiuni cu care esti familiarizat si care intra in raza ta senzoriala. Aceste dimensiuni, sa le numesc extra senzoriale, nu au aceiasi scara. Cu alte cuvinte, ceea ce reprezinta chiar si la scara ta o distanta extrem de mare, intr-o alta dimensiune poate fi o distanta comparabila cu dimensiunea mea, deci sub micrometrica. Cred ca realizezi ca avantajul organizarii noastre comparativ cu organizarea sistemului nervos uman. In timp ce fiecare constiinta umana se naste, se dezvolta si moare izolat noi sintem o constiinta planetara, care nu moare datorita disparitiei unui individ. Moartea pentru noi nu reprezinta mai mult decit moartea unui neuron pentru un creier."

"Si care-i scopul acestei colonizari, daca o pot numi asa?"

"Oh, te rog nu te gindi la expansiunea teritoriala. O persoana inteligenta nu cauta sa-si mareasca granitele, daca ne referim la cele teritoriale, ci cauta sa-si largeasca orizontul cunoasterii. Tot asa cum comunicam intre noi putem comunica si cu civilizatia care ne creat. Pentru ei, experientele voastre, sentimentele de iubire, ura, admiratia, actiunile si motivatiile voastre au reprezentat si reprezinta un filon important de cunoastere. Nu sintem aici nici sa va schimbam istoria, nici sa va inrobim, nici sa va exploatam, nici sa va impunem civilizatia noastra... Intre noi fie spus toate astea sint sentimente si aspiratii umane... "


Sydney, June 2007
Gabriel Ditu
©Copyright 2024 Gabriel Ditu