| Location: Sydney (AUS) | Sunrise: 06:58 | Sunset: 19:07 | GMT +11 |
 | Home  | Moon  | Monitor  | News  | About Me  | Site Map  | Guest Book  |   | 
Your browser did not load the style sheet and as a result the web page is not displaying correctly.
  • Cause: You use a low speed connection or the Internet is slow at this time. Solution: Hit the Refresh Button of the browser.
  • Cause: Your browser is not complying with the cascading style sheet used. Solution: Update your browser. We recommend Internet Explorer (IE) or FireFox.
Secolul XXI

"Le XXI siècle sera t-il religieux ou ne sera pas"
   sau, o alta varianta:
"Le XXI siècle sera t-il spirituel ou ne sera pas"
(Cuvinte atribuite lui André Malraux.)

Nu stiu contextul in care au fost spuse aceste cuvinte, dar ele cred ca incita pe cititorul lor la o scurta reflexie asupra viitorului omenirii.

Parca as prefera a doua varianta mai mult, deoarece are un grad mai mare de generalitate. Intr-adevar, religiozitatea este o parte componenta a spiritualitatii, care poate insa imbraca multe alte forme. Oricare din aceste forme cred ca este preferabila lipsei de spiritualitate. Toate problemele recente aparute in societatea umana, din pacate in toate locurile unde "civilizatia" s-a facut simtita, s-au datorat direct sau indirect lipsei spiritualitatii.

Peste 90% din masa noastra corporala, este destinata numai si numai mentinerii in viata a unui singur organ. Creierul. Din pacate multe din creierele care misuna in jurul nostru, au uitat aceasta. Desi nu se stie exact cum functioneaza, cred ca este suficient de usor sa ne dam seama, ca este creierul acela care este raspunzator pentru procesul gindire si in consecinta cel care are nevoie de spiritualitate. Asta nu inseamna insa ca este neaparat ca sa aiba acces la spiritualitate. Cum prostia nu doare, este usor sa neglijam "hrana spirituala" de care are nevoie creierul.

Ceea ce ne diferentiaza de animale, nu este numarul de bani pe care-l avem in banca, pentru ca in lumea asta minunata, sint pisici sau ciini care-au mostenit averi de milioane. Ceea ce ne diferentiaza este faptul ca noi, chiar fara un ban in buzunar, putem merge la biblioteca pentru a imprumuta o carte, sau sa avem curiozitatea de a intelege miscarea astrelor.

In trecut oamenilor li se administra spiritualitatea cu "forta", prin intermediul bisericii, motiv pentru care, multi si fac confuzie intre religie si spiritualitate, religia fiind in fapt, asa cum am spus, numai una din multiplele forme ale spiritualitatii. A trecut o buna bucata de timp de cind am incetat sa-i mai invatam pe copii nostrii sa zica "Tatal Nostru" inainte de culcare, si i-am lasat pur si simplu sa-si faca de cap cu jocuri stupide, al caror obiect aproape fara exceptie este de a trage in "tot ce misca".

Daca noi, generatiile care am mai avut cit de cit acces la spiritualitate, i-am lasat sa faca ce vor, ma intreb ce generatii o sa ia nastere din parinti in care nu a existat nimic spiritual. Alarmant mi se pare faptul ca odata ce incepem sa pierdem din hrana spirituala, procesul se amplifica de la o generatie la alta. Trebuie facut ceva. Dar ce? Putem oare indopa generatiile viitoare cu spiritualitate? O putem face, dar nu este foarte efectiv. Spiritualitatea pentru a inflori are nevoie de libertate, iar noi sa avem intelepciunea de a stii sa folosim aceasta libertate. Putem sa folosim libertatea pentru a lua din Internet "Manualul Teroristului" sau pentru a lua poeziile lui Baudelaire.

Ce aspect al fiintei noastre ne impinge intr-o parte sau in alta? Este oare educatia noastra, genetica noastra, sansa? Nu stiu. Bunul simt insa, cred eu, ne poate indruma catre partea spirituala. Cred ca prin cultivarea bunului simt putem sa accesam liber spiritualitatea, fara ca ea sa trebuiasca sa ne fie impusa. Ma indoiesc insa ca in ziua de astazi facem prea mult in sensul cultivarii bunului simt. El lipseste din programele de televizor, lipseste din jocurile pe care le jucam, lipseste din scoala, lipseste din familie. Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar bunul simt nu mi se pare ceva negociabil. Nu mi se pare ca avem dreptul de a respinge bunul simt.

Daca este normal de a avea dreptul de a alege ce vrem sa facem, nu cred insa ca dreptul de a nu avea bun simt poate figura pe lista noastra de drepturi. O gramada de stiinte sociale aduc in ziua de astazi argumente "stiintifice" impotriva bunului simt. Sa citez numai citeva:

- Este normal si chiar bine ca tinerii sa faca graffiti pe bancile din tren, peretii sau geamurile vecinilor, pentru ca este un aspect al exprimarii lor "artistice"
- Homosexualitatea a devenit mai normala ca heterosexualitatea, un ghid turistic al Sydney-ului continea de doua ori mai multe adrese de baruri pentru homosexuali decit pentru heterosexuali. 
- Este normal sa folosim insamintarea artificiala, si fiecare sa aiba acces la ea. Un homosexual, a aranjat cu o lesbiana sa-i doneze un ovul, iar mama lui s-a oferit sa fie gazda progeniturii. In acest mod simplu, ea va fi si bunica si mama pentru acelasi copil, care va avea sansa de a creste intr-o familie liberata spiritual.
- Aparent este bine sa avem cit mai multe arme in jurul nostru, pentru ca ele nu ucid pe nimeni. Oamenii sint ucigasi.

Daca cineva isi inchipuie ca exemplele date le-am inventat eu pentru plasticitate, se insala.

Nu stiu daca secolul XXI va fi sau nu va fi, asta vor vedea generatiile urmatoare, care sper insa sa nu se bucure ca serbeaza sfirsitul secolului XXI fara sa aiba nimic spiritual in viata lor, luind asta ca o dovada ca ceea ce a spus André Malraux nu este adevarat. Am auzit comentarii de genul: Malthus nu a avut dreptate ca se va ajunge la un impas in alimentarea populatiei cu resurse, datorita cresterii populatiei. Da, Malthus a facut niste greseli, neintuind progesul tehnologic care a dus la descoperirea de noi resurse si la cresterea productivitatii. A mai grsit neintuind dezastrul ecologic facut de omul civilizat. Ii invit insa pe cei care nu-i dau dreptate sa se gindeasca la cei ce mor de foame, la cei ce umbla goi, si la cei a caror resursa este numai ce pica din pom. Faptul ca un american consuma mai multa energie electrica decit o mie de nepalezi, ii da acestuia dreptul sa spuna ca toata lumea are resurse din belsug?

Chiar si fara cresterea populatiei, daca nu vom invata sa traim in armonie cu Natura o sa terminam atit resursele cit si planeta pe care traim.
©Copyright 2024 Gabriel Ditu